Summary of my weight loss:
I have loss 18 kg + 25.5 inches with 2 Herbalife shakes + 1 normal meal.
I loss another 1 kg + 24.1 inches after I stopped taking Herbalife shakes.
To date, I have lost a total of 19 kg + 49.6 inches of my body.
I'm currently taking 2-3 normal meals per day.
I'm no longer dependent on Herbalife Shakes for more than 5 years.


Disclaimer:
All Herbalife Food Products are Halal Certified
except for Chocolate Peanut Protein Bar.
Click link for more details.

Copyright:
Please note that all photos and text is solely own by ADIEHA and can only be used with strict permission from the owner. It is not allowed to download, to store, to copy and paste, to reproduce, to use or to modify the photos and text in any way, alone or in any other context, without the written permission by the owner in advance. For any inquiries email me at adieha@gmail.com


Older Posts    Home    Newer Posts


Friday, July 29, 2011

Chocolate Peanut Protein Bar is Not Halal Certified

This is old news la, tp rasenye kali ni nak letak proof skali. Sy dr dulu lg nak share 1 flyer yg sy dpt dr Herbalife 4 tahun yg lalu (2007), tp tak jumpe plak. tp arini akhirnye sy JUMPA! thanks to this person here. dia yg renewkan misi sy la lebih kurang. haha.

....

Soalan yg paling common yg sy dpt pasal Chocolate Peanut Protein Bar.

Q : adakah benar protein bar tidak halal? saya baru je beli ngn coach saya. dia xbgtau pape pong. teruk nyer ~ source link

boleh refer pd 'source link' utk jwpn pendek, nak jwpn pjg bace bwh ni. :P

....

A: dulu ade Lemon Protein Bar, skang dah tade, itupon setelah kemunculan flavour baru - Chocolate Peanut. yg Lemon Protein Bar ni mmg ade Halal-cert. sbb yg Lemon flavour only contains WHEY yg halal but this Chocolate Peanut Protein Bar is Herbalife newest flavoured protein bar, dan blom ade Halal-cert lg. rasenye sampai bile2 tade kot. sbb it contains beef derivatives.

bile ade beef derivatives (source nye mungkin disembelih atau tidak), status halal tu agak was-was sket. so yg muslim tak dpt la nak beli/try. my non-muslim friends ckp, it taste like Mars Bar, but healthier and chewier version. cume blom disahkan halal je.

cth mcm F3 dan Lemon Protein bar, both ade Whey protein, tp dah disahkan dtg dr sumber yg halal.

kalo tgk kat Herbalife Halal Certificates yg sy dah compilekan, chocolate peanut protein bar adalah satu2 nye product mknn Herbalife yg tade cert halal. boleh view cert halal utk F1, F3 , Teamix, Herbal Aloe Concentrate, Omega3 fish oil.. etc dlm list Herbalife Halal Certificates.

...

ok sy nak share flyers yg HL bg kat semua HL distributors tahun 2007 yg lalu. sila download pdf file nye kat bwh ni. yg ni yg bertahun2 sy cube cari balik, tp tak jumpe2. arini baru jumpe. ade dlm salah satu email tahun 2008.


refer pd pdf file yg pertama, contents dlm choc peanut bar : soy, milk, peanut ingredients, dan yg sy nak highlightkan, dlm protein bar ni ade beef derivatives. :D


boleh refer kat attach file, the 1st file, HL sendiri yg tulis beef derivatives tu. so bg sy itu reason UTAMA, product ni tak dpt lagi cert halal sampai skang. kalo korang zoom byk2 kali, boleh tgk list dlm ingredients ade Collagen (refer image below). Collagen ni similar to gelatin, u know la kan, kalo bab gelatin ni, ada byk jenis gelatin. yg versi halal ade, yg versi haram pon ade. :D


Under Herbalife ada satu snack yg halal iaitu Roasted Soy Nuts. TAPI malang skali, Roasted Soy Nuts telah pon discontinued penjualannye dlm tahun 2010, due to lack of demand. sblm kene discontinued, saye mmg recommend sape2 yg nak beli snack HL beli yg Roasted Soy Nuts dr Chocolate Peanut Protein bar. papepon, ade byk lg healthy snacks lain. tak perlu nak beli yg HL snack pon takpe. sila refer pd list healthy snacks yg sy dah penah blog.

kalo sblm ni sy tak penah nak ckp protein bar tu tak halal, sy cume ckp status halal nye UNKNOWN/DIRAGUI saje. tp skang ni kalo ikutkan, Chocolate Peanut Protein Bar tu, dah wujud dr Dec 2007 lagi. tak ke pelik kalo sampai skang masih blom dpt sijil Halal? even product baru Omega 3 Fish Oil tu pon kejap je trus dpt sijil Halal, dlm bbrp bulan (kalo tak salah sy la). product2 HL lain pon tiap tahun direnew sijil halalnye, tp Chocolate Peanut Protein Bar sorang aje, dari akhir tahun 2007 sampailah middle of 2011, almost 4 tahun, tp blom dpt lg sijil Halal. sy rase mmg cukup masa dah, Chocolate Peanut Protein Bar sampai bila2 takkan dpt sijil halal. harap maklum. :P

ade distributor HL yg mati2 defend protein bar choc peanut ni HALAL, tp without black and white proof i'm not gonna say that. so hopefully, dgn wujudnya blog post ni, isu 'Chocolate Peanut Protein Bar Halal atau Tidak' sudahpon terang lg jelas la ye?

sekian, teme kasih. :))

Labels: , , ,





Comments:

blog comments powered by Disqus

Older Posts    Home    Newer Posts
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...