Summary of my weight loss:
I have loss 18 kg + 25.5 inches with 2 Herbalife shakes + 1 normal meal.
I loss another 1 kg + 24.1 inches after I stopped taking Herbalife shakes.
To date, I have lost a total of 19 kg + 49.6 inches of my body.
I'm currently taking 2-3 normal meals per day.
I'm no longer dependent on Herbalife Shakes for more than 5 years.


Disclaimer:
All Herbalife Food Products are Halal Certified
except for Chocolate Peanut Protein Bar.
Click link for more details.

Copyright:
Please note that all photos and text is solely own by ADIEHA and can only be used with strict permission from the owner. It is not allowed to download, to store, to copy and paste, to reproduce, to use or to modify the photos and text in any way, alone or in any other context, without the written permission by the owner in advance. For any inquiries email me at adieha@gmail.com


Older Posts    Home    Newer Posts


Tuesday, July 19, 2011

How to make your very own Calendar Method

Salam & Hi.. ehehe.

I think most of you confuse sket pasal calendar method. Berdasarkan soalan formspring ni, ade segelintir dr korang tatau yg sy sebenarnye gune Microsoft Excel utk buat calendar tu. bukan gune software yg canggih mane pon. Untuk downline/customer sy, sy mmg provide trus la Calendar yg dah siap, derang kene isi colour yg sesuai jela. tp korang2 yg lain ni.. (kejam tak?) boleh try buat sendiri ye? Ehehe. Jgn marah eh. :D

So hari ni sy nak buat Tutorial sket - Cara2 utk membina 'Calendar Method' anda sendiri. ok? korang leh la adjust2 nak letak colour ape pon, nak letak border ke tamo ke.. nak tulis font lain ke, ikut suke atie la.

* image dibawah boleh diperbesarkan, sila click ok?

Instructions...

1. Open Microsoft Excel.

2. Select and highlight column cell A until AL, right click and choose "Column Width", key in 2.3 and click ENTER. Now you have smaller boxes to make your calendar.


3. You can now create a border using Fill Color to separate your Guidelines section and Calendar section. You can adjust your border according to your liking. My border starts from AL1 - AL54, A14 - AL14, A54 - AL54. This will be crucial if you're going to add future calendars (2012, 2013.. etc) on its side. Below is how mine looks like when zoom at 70%.


4. Let say we're going to make a Calendar to keep track of your menstrual cycle. so the guidelines will be something like below (zoom at 140%).


5. Now on to the making the Calendar. At cell P16, write "YEAR 2011". Merge & Center cell P16 to V16. Change fill/text colour to any colour ur like. Adjust accordingly.

6. At cell F18, write "JANUARY". Merge & Center cell F18 to L18. Change fill/text colour to any colour ur like. Adjust accordingly.

7. From cell F20 to L20, until F25 to K 25, apply "all borders".


8. Copy paste January and the Calendar box to build the remaining months for the whole year.

9. Fill up the days and dates. Use the calendar on ur computer as reference, and you're DONE! Your calendar may look something like below.


10. Here's an example of a calendar method I update on a monthly basis to monitor my menstrual cycle. I can even predict when will my next period day, and usually my prediction is 99% correct! :P


....

sape2 yg berminat nak monitor gune calendar method, sila la buat Calendar gune Tutorial yg sy dah share kat atas, tp dgn syarat GUNAKANLAH! jgn buat aje, tp last2 tak tergune. kan?

sy gune calendar method utk track daily menu since 2006-2008. ni blom termasuk calendar yg sy track utk bende2 lain lg. so imagine la brp byk calendar yg sy ade. ehehe.

Calendar method tu boleh gune utk monitor a few things. bwh ni bbrp cth yg sy sendiri buat.

- food intake (samada ikut menu lose weight atau tak, boleh tgk consistency mcmmane. boleh tgk brp byk hari yg tak amik shakes)
- bowel movement (kerap atau tak)
- menstrual cycle (yg laki leh ignore la ye.. :P)
- body weight in kg (sy keep track jgk, sbb nak tgk kenaikan/penurunan/maintain berat badan)
- workout days : keep track brp kerap buat workout
- unhealthy days : brp kerap korang mkn fastfood/junkfood/carbonated drinks/etc
- fertility days : nak gune utk check hari kesuburan (utk conceive) pon boleh

selain tu untuk yg muslim boleh gune calendar method utk keep track amal ibadat..
- nak keep track korang solat fardhu ari2 ke tak. kot2 ade yg tinggal. ehehe.
- brp kerap korang bace Quran, bersedekah..
- fasting month : keep track brp hari tinggal puasa dan bila sy ganti puasa/puasa 6/puasa sunat/etc
.. dan mcm2 lagi.

so basically, calendar method ni, kegunaan nye utk tgk improvement/monthly progress kite dari apa-apa segi la, not just for health reasons saje. obviously GOAL kite utk buat lebih baik la dr bulan ke bulan. bukan buat makin teruk ye?

oh yg lg satu, calendar tu buat asing2 la. jgn la buat 1 calendar utk monitor seme bende. mane muat. bertindan2, tade sape boleh paham. copy saje Sheet yg korang dah buat calendar, utk buat calendar2 lain. nak buat 10 calendar pon boleh.. letak dlm sheet lain2 la. mcm sy ade.. dlm 1 file excel, sy ade 6 calendar. monthly measurement pon dlm file yg same. :D

.....

oh ya, kot kot yg colour pink dlm calendar tu korang tak paham atau salah paham. mmg sy tak perlu kisah pasal hari kesuburan sy (sbb sy blom kawen). tp penting utk seorg perempuan utk tau hari kesuburan masing2, sbb mase itu lah kite yg perempuan ni kene siap sedia pakai pantyliner, kalo tak mmg tak selesa. ekeke.

hari kesuburan = fertile time jatuh pada hari ke-12 hingga hari ke-17 slps hari pertama korang period. usually hari2 tersebut, korang akan perasan area 'kat situ' agak basah. biasanya dipanggil sebagai 'keputihan'. ini general knowledge ye. yg laki, kalo bace ni, takpe.. esok2 ade isteri jgk kan? kalo isteri tatau, leh ajar isteri. :P

for more info on keputihan, click this link.

Labels: , , ,





Comments:

blog comments powered by Disqus

Older Posts    Home    Newer Posts
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...