Summary of my weight loss:
I have loss 18 kg + 25.5 inches with 2 Herbalife shakes + 1 normal meal.
I loss another 1 kg + 24.1 inches after I stopped taking Herbalife shakes.
To date, I have lost a total of 19 kg + 49.6 inches of my body.
I'm currently taking 2-3 normal meals per day.
I'm no longer dependent on Herbalife Shakes for more than 5 years.


Disclaimer:
All Herbalife Food Products are Halal Certified
except for Chocolate Peanut Protein Bar.
Click link for more details.

Copyright:
Please note that all photos and text is solely own by ADIEHA and can only be used with strict permission from the owner. It is not allowed to download, to store, to copy and paste, to reproduce, to use or to modify the photos and text in any way, alone or in any other context, without the written permission by the owner in advance. For any inquiries email me at adieha@gmail.com


Older Posts    Home    Newer Posts


Thursday, April 04, 2013

Kisah Umrah 2013

anyway nak citer la..

2 bulan yg lepas saya pg umrah, ade la same geng tour dgn sy ni.. 1 family consume herbalife jgk. sy tak nampak derang minum shakes, tp sy nmpk la derang bwk 1 tumbler 2L water bottle warna hijau isi teamix kehulur kehilir, buat minum 1 family. sy tgk dr jauh pon dah nmpk dah betapa pekat nye teamix derang. siap nmpk la serbuk2 teamix tu berterbangan, punye la pekat. tatau la brp TABLESPOON teamix yg digunakan. sudah tentu bukan 1 tspn saje. for sure, derang main tuang aje teamix dalam water bottle sehingga dapat la 'warna' dan 'tahap kepekatan' yg derang nak. dan teamix tu tak panas pon. sy tayah pegang pon water bottle tu pon dah tau. yelakan, dah berjam2, takkan masih panas kot. mesti dah suhu bilik, so bila minum tu tak merasa la mcm dok dlm sauna lepas minum. what a waste. bancuh teamix byk2, tp kesan dia tak rasa mane, sbb kenapa? salah consume! berbulu mata sy tgk. i know bukan teamix saya, bukan duit saya, dan bukan saya yg consume. tp sebagai seorg yg sgt sgt concern bila tgk bende2 ni, sy rase nak hantuk2 kepala jgkla bila tgk bende mcm ni berlaku depan mata sy sendiri. hahaha. ini ujian dari Allah kot. :P

bila sy tgk teamix derang, on the spot dlm hati sy ckp, caffeine overdose. bygkan derang minum teamix saje. plain water tu mungkin ade la derang minum tp sbb derang dok berjln kehulur kehilir dgn teamix saje, dan bukan plain water, agak susah la nak cover teamix yg diminum dan air2 non plain water yg lain. kuantiti teamix lebih byk dari plain water. so bila jd mcm tu, mmg tak balance la water intake derang. sbb tu sy ajar pape ajar yg kite minum, kene ganti balik dgn plain water, sampaikan sy setkan ratio utk mudahkan nak kire brp byk nak minum. at least kene minum plain water double dr air2 lain, ataupon lg elok, triple dr air2 lain. dr situ leh plan, dan pilih mane air yg patut ditinggalkan, sbb kene choose wisely. obviously, mane larat minum byk2 jenis air, kan?

sy mmg gatal sgt nak tegur family tu. tp hahahahhaha.. payah la.. mak dia yg distributor. kang sampai ke abih dok berbidas plak kan. dah la tgh buat umrah, nak berbidas pasal Herbalife plak? tak sesuai. so setiap kali sy terpandang water bottle hijau tu sy pejam mata, atau pandang je tempat lain. terpaksa dok ulang byk2 kali kat diri sendiri, "It's not my responsibility.. It's not my responsibility". hahaha.

rasenye yg mak tu sekadar member nak consume sendiri saje, tak jual kat org. ni mesti upline/coach dia la ajar soh minum teamix byk2. anyway, mak dia sakit lutut tau, kene solat duduk atas kerusi. tatau la samada sbb caffeine terlebih, ataupon mmg sakit lutut sebelum consume teamix lg.

anyway, korang kene tau, bila korang minum caffeine secara berlebihan, ini boleh menyebabkan dehydration, lagi2 kalo korang tak minum air dengan cukup. bila kurang cecair dlm sendi (joints), joint pains akan berlaku.

so bagi saya, insyaallahkalo family tu cut down Teamix consumption derang, dan minum air kosong dgn cukup, insyaallah joint pains akan berkurangan.

ok back to the story, mule2 derang tatau pon sy distributor HL. ingat nak dok diam aje. tp terbongkar jgk rahsia sy ni distributor HL, sbb ayah sy gune beg herbalife yg kaler striking hijau tu utk isi luggage dia. mmg everytime pg umrah, beg HL tu berjasa, sbb luggage besar gedabak. abg dgn akak ipar plak bukak citer sy ni distributor HL. alhamdulilah derang pon tak tanye lebih2. sy pon malas nak explain pasal herbalife masa buat umrah. 1 hal plak nak explain bende2 yg derang tak penah nak dgr. tak pasal2 plak kan, kene bg free consultation plak. :))

sy pg umrah, sy bwk jgk teamix dan psyllium husk (PH), tp tak bwk teamix kehulur kehilir. teamix, sy minum dlm bilik hotel aje, mix skali dgn PH. itupon 1-2 mug kecik sehari. dlm 150 ml gitu. ade hari sy tak minum pon. kdg2 kalo tak minum teamix, sy minum hot green tea (without sugar) aje.. kire adik bradik teamix la tu, eventho bukan exactly the same, tp sy tetap amalkan minum hot drink after meals. minuman utama sy spjg hari = plain water / zamzam. kehulur kehilir dok minum itu aje.

dan alhamdulilah, sy biasanya, sy kalo travel susah sket nak membuang. sbb sayur tu kurang sbb taleh prepare sendiri dan kdg2 sayur tak terhidang. tp kali ni.. amazingly.. everyday tau.. everyday pg toilet. berkat doa saya jgk kot. rupe dan colour dia cantik plak tu. wahahah. sy pastikan la sy mkn salad dan buah dulu. pestu baru mknn2 lain, itu pon mmg serba sket. yg byk nye salad dan buah. protein sket, carbs sket (ikut portion plate). air pon byk la ditelan. tetap jgk minum juice, sbb nak gula, kalo tak pengsan. juice dia freshly blended plak tu. tu yg senang nak membuang. kire record la ni... berturut2, non stop.. mase travel. susah tau nak buat. sy simpan record bowel movement sy hari2, dan blom penah nak dpt berderet begitu pjg skali. selalunye paling lame pon 5 hari, pestu tetibe ade la miss 1-3 days. kalo tak cukup fibre mmg susah nak pg toilet, kdg2 lepas 2-3 baru toilet. tp since sy mkn PH membantu la jgk. kalo lewat membuang pon tade la sampai tahap constipation. so kuantiti  fibre yg dimkn tu mmg penting. kalo nak tiru balik ape yg sy mkn kat sane, susah la.. sbb stok sayur tak byk mcm kat hotel tu. :P

kat madinah tak variety, ade cucumber dan 1 jenis buah aje. so sepjg kat madinah, sy doa la spy kat hotel mekah nnt, sayur dan buah nye byk. bila sampai2, alhamdulilah buffet spread dia byk sgt selection sayur salad. Ya Allah meriah sgt... colourful la sgt la plate sgt sepjg kat mekah tu. korang leh tgk daily menu saya sepjg Umrah 2013, click aje link tu. sronok aje bila tgk plate penuh dgn sayur mcm2 jenis. :))

oh ya. rase ini penting jgk kot. sepjg saya kat sane, jemaah2 lain yg same tour group dgn saya ingat umur saya 18 tahun. last day, masa kat Jeddah, flight delay, so borak dgn auntie sorang ni. dia tanye study kat mane? bila org tanye soalan ni, maknenye derang ingat saya masih belajar, tak timbul pon sy dah keje. obviously, kalo saya jwb dah abis study, dan dah keje, umur saya mmg akan meningkat sket la. so sy jwb la dah abis blaja dan dah keje. hahaha. pestu, dia tanye la umur brp. saya ni kalo org tanye umur, mak saya dah pesan dah, jgn bgtau trus umur, soh derang teka. so sy mmg praktikkan 'game' ni, dr dulu sampai skang la, asyik soh teka umur aje. lame jgk auntie tu nak teka, tengah congak2 dalam otak kot, takut tersasar la kot, nervous plak tetibe auntie tu. last2 dia jwb la 25 tahun. sbb sy jwb dah abis study dan dah keje kan. paling tua pon 25 la, sbb degree abis 24 tahun. eheh. saya geleng kepala. wahaha. auntie tu tamo jwb dah, so bgtau jela.. tahun ni sy 31. terbulat bijik mata dia. tp dia mcm tak percaya. dia ckp sy tipu plak. dia ade la ckp, seme org ingat sy ni baru lepas abis spm, kire 18 tahun la tu. sy ni skang dalam fasa reverse-aging kot. mase sy 20-25 tahun ke bwh, org ckp sy 15 tahun, tgh amik pmr. skang baru lepas abih spm plak. kelakar kelakar. papepon, alhamdulilah dikurniakan muke muda sentiasa ni, hrp kekal sampai bila2. :P

Labels: , ,





Comments:

blog comments powered by Disqus

Older Posts    Home    Newer Posts
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...