Summary of my weight loss:
I have loss 18 kg + 25.5 inches with 2 Herbalife shakes + 1 normal meal.
I loss another 1 kg + 24.1 inches after I stopped taking Herbalife shakes.
To date, I have lost a total of 19 kg + 49.6 inches of my body.
I'm currently taking 2-3 normal meals per day.
I'm no longer dependent on Herbalife Shakes for more than 5 years.


Disclaimer:
All Herbalife Food Products are Halal Certified
except for Chocolate Peanut Protein Bar.
Click link for more details.

Copyright:
Please note that all photos and text is solely own by ADIEHA and can only be used with strict permission from the owner. It is not allowed to download, to store, to copy and paste, to reproduce, to use or to modify the photos and text in any way, alone or in any other context, without the written permission by the owner in advance. For any inquiries email me at adieha@gmail.com


Older Posts    Home    Newer Posts


Monday, July 01, 2013

Tips to Maintain Herbalife Consumption with Minimal Income

Tips untuk Mengekalkan Penggunaan Herbalife dengan Pendapatan Minimum

Salam & Hi..

Email bawah ni dah lame dah, 6 bulan lepas. Rase sebaiknya saya share la, sebab dalam email tu banyak jugak tip yang saya share. Sebelum email ni hilang disebalik timbunan email2 yang lain, baik saya share kat dalam blog. :P

Email received on 16 December 2012

Assalamualaikum.

Nama saya F, masih lagi belajar. Saya selalu juga tengok-tengok blog Adieha terutama mengenai Herbalife, produk yang saya percaya mempunyai manfaat kerana saya pernah ambil.

Namun, sekadar nak bertanya, macam mana Adieha maintain pembelian ye? Saya nak maintain pembelian sebab mau capai goal weight n paling penting sihat. tapi saya terpaksa berhenti sebab kewangan tak berapa mengizinkan.

-F-


My Reply:

so awak blom capai goal weight lg la ni, tp dah benti consume HL sbb budget tak cukup. btol eh?

ok 1st skali. bila budget tak byk, awak jgn beli byk2 trus, beli yg perlu aje dulu. kene ukur baju kat bdn sendiri la.

choice product yg awak boleh amik..
- F1 saje
- F1 + nrg tea
- F1 + teamix 100g
- F1 + F3
- F1 + F3 + nrg tea
- F1 + F3 + teamix 100g
* sy dah susun ikut budget paling murah (atas skali), paling mahal (bwh skali)

my tip:
- buy only what u need
- buy the cheapest tea


kalo awak tgk, sy tade pon letak teamix 50g, sbb yg tu mmg product yg tak menjimatkan, so jgn sesekali beli teamix 50g. wahaha. :))

awak cuba bace ni..
. Differences between Teamix and NRG Tea
. Teamix 50g vs Teamix 100g. Which one should I choose?

so pertama skali, kene pilih product yg awak mampu beli dulu scr consistent. sy dulu awal2 beli F1 + teamix 100g saje dulu. pestu dalam minggu ke-2 atau ke-3, saya ade cube F3 dlm sebotol. tapi lepas dah abih 1 botol F3, sy pk sy blom perlukan F3 lg. so sy teruskan amik F1 + teamix sampailah progress sy mule menurun, baru la sy amik F3.

sy perlu lose 19 kilos.. tp goal sy utk lose 18 kg aje..

sy amik F1 + teamix selama 6 bulan pertama, loss 10 kilos + 21.9 inches.
4 bulan seterusnye, sy amik F1 + F3 + teamix selama 4 bulan terakhir, loss 8 kilos + 3.6 inches off my body

pestu decide utk maintain weight selama 1 bulan, sebelum stop amik HL completely. selama sy benti amik HL tu, sy berjaya lose 1 kilos + 24.1 inches.

To date, sy berjaya lose a total of 19 kilos + 49.6 inches of my body.

....

bg sy, kalo dah dpt goal weight, dan dah tau ape yg perlu buat utk maintain weight sendiri, then tak perlu la keep on buying/relying on HL. sbb HL ni hanyalah product utk menyenangkan process weight management. especially bila awak dah tau ape yg perlu buat, awak tak perlukan HL atau pape product lg. awak tak perlu consume HL selama2 nye wak. that is the truth.

sy akan bgtau customer2 sy bende yg same, sbb sy tanak la ckp, kene consume selama2, sdgkan sy sendiri tak consume HL lg dah, walaupon sy masih menjual. nak sambung atau tanak sambung consume HL tu, boleh decide sendiri. :P

bg sy, itu choice masing2. nak teruskan atau tidak. mmg ade yg tetap consume eventho dah dpt goal weight masing2. ade yg trus consume for health reasons, dan ade jgk yg trus consume sbb takut kalo benti HL, weight gain balik. derang blom confident nak let go HL completely, ini understandable.. coz utk maintain weight tanpa HL mmg kene tau cara nak control food intake. kalo tatau mmg susah, dan boleh gain back all the weight u've loss.

....

skang ni, dah hampir 5 tahun sy maintain weight dgn mkn 2-3 normal meals a day. so bila dah tak consume HL, mmg jarang2 sgt la sy nak beli HL product utk diri sy sendiri.

dr tahun 2008 dan sehinggalah skang, sy lebih pd order product utk customer dan downline sy aje.

sy benti amik HL, sbb yg pertama nak challenge diri sendiri utk maintain weight dgn normal meal saje. sy tanak rely pd HL selama2 nye. lgpon sy nak bebas keluar mkn dgn family/kwn2 tanpa perlu pk pasal shakes lg dah.

kan kalo minum shakes, dah taleh mkn bende lain. kene minum shakes 2 kali sehari pestu mkn normal meal 1 kali sehari. so bila tak amik HL lg dah, mmg totally consume normal meals aje. so lebih byk freedom utk mkn ape yg sy nak.

tp sbb nak maintain weight, sy pilih betul2 ape yg nak dimkn, sbb sy dah phm cara nak lose/gain/maintain weight mcmmane. so bila dah phm, mmg senang la nak maintain, tinggal nak apply ajela.

selama sy amik HL mmg sy gunekan masa tu utk blaja pasal weight management. kire sy mmg dah think ahead, kalo sy nak stop amik HL, what should i do.. sbb bende tu mmg possible.

.....

dan lg 1, reason sy benti sbb nak prove kan kat org ramai yg myth pasal 'kalo sape2 benti amik HL, weight akan gain semula' - adalah tidak benar sama skali. so basically, bila sy benti, dan dah 5 tahun lebih weight sy maintain aje, sy dah berjaya dah buktikan yg benti HL takkan buat sape2 gain weight. dr situ, tade la org takut nak amik HL atas sbb reason tu. dan tade la org takut nak benti amik HL. :D

samada akan gain weight atau tidak, bergantung pd sejauh mane seseorg tu phm ape nak buat bila tak amik HL. kene apply bende same aje.

sape2 yg gain balik tu, usually sbb dia tak phm concept calorie intake, portion control.. etc. dia tak apply balik ape yg dia buat mase HL. mungkin dia tak phm ape gunenya HL?

usually, bila benti amik HL, reason utama derang gain weight, sbb derang kembali pd habit lame derang, tak jage mkn, tak jage portion, calorie intake lebih dr calorie needs, last2 mane la tak gain weight. tp derang salahkan HL plak, yg menyebabkan derang gain weight. padahal tak amik HL lg dah. tak ke pelik tu.

....

awak phm tak reason awak amik HL shakes tu utk ape? mcmmane HL shake tu boleh membantu awak manage weight dgn mudah? kene phm yg tu. bila tau fungsinya, awak boleh gunekan HL dgn sebaiknye. dan bila decide nak benti HL, awak akan tau cara nak apply bende yg same kat food lain.

a) kalo amik shakes utk lose weight
- shakes acts as replacement meal = 2 shakes + 1 normal meal. shakes adalah low calorie meal, lalu memudahkan awak kurangkan calorie dgn byk dr 2 meal yang awak dah replace dengan shakes. kalo awak control portion utk normal meal skali, again boleh cut calorie dr situ jgk. so itu la gunekan HLshakes. semenye jd makin mudah. tayah nak kire calorie pon takpe.

b) kalo amik shakes utk gain weight
- shakes acts as additional meal = 3 normal meal + 3 shakes. selalunye org yg underweight masalahnye derang susah nak mkn byk2, espcially kalo dlm bentuk solid. so dgn shakes, bentuk air, mungkin lebih mudah la nak menelan. nutrient pon senang nak diabsorb bila dlm bentuk liquid. dpt tambah 90-300 calories per shakes. so 3 shakes, boleh add on 270-900 calories per day. fungsi shakes disini, utk tambah calorie.

....

my tip:
- sign up so that u can purchase at discount
- once u're a distributor, u can sell products as well and collect points to increase discount
- share your herbalife stories in your blog


lg 1, awak dah sign up as distributor? ke blom? bg sy, kalo awak tak cukup budget, awak patut sign up. tak mahal pon IBP tu, perlu spend hanya RM 94 utk sign up. tak lame pon utk dpt balik duit awak spent utk beli IBP. lepas tu beli la product yang awak perlu saje. jangan beli seme product dalam pricelist plak. :P

anyway, bila sign up..

1. awak boleh beli at discount. awak beli product pd harga product lebih murah, awak dpt jimat byk duit.. etc

2. bila sign up, awak akan jadi seorg distributor HL, awak boleh jual HL product kat customer, lalu dpt profit/commission dr setiap pembelian customer, dan ape jd? boleh membantu awak utk trus membeli HL. sampaikan, setiap kali beli tu, seolah2 awak takyah kuar duit la, sbb customer awak dah byrkan. bila jual kat customer, awak akan dapat profit, dan profit itu la yang awak gunakan untuk beli product HL untuk kegunakan sendiri.

3. kalo tak jual pada orang lain skalipon, setiap pembelian awak, awak dapat kumpul points. dan kalo awak berjaya kumpul points mengikut syarat, awak boleh increase discount awak. so takde la stuck kat 25% aje. bila awak berjaya increase discount, awak boleh beli product dengan harga yang lebih murah (samada 35%, 42% atau 50%).

yg nombor 2 tu, that is what i did. sambil sy sendiri consume, sambil tu sy menjual. start dr discount 25%, after 4 months jd distributor sy dpt qualify jd supervisor dan dpt beli HL at 50%. so bila beli at 50%, mmg dpt jimat byk duit la. obviously sy takkan dpt jd supervisor tanpa bantuan customer sy. utk jd supervisor kena collect 4000 vp in 1 month. dlm 1 bulan tu, byk kali sy submit order utk customer, dan last2 dpt collect 3500 vp, semenye order dr customer sy, so selebihnye, 500 vp sy top up la utk beli stok sendiri. so this is the right way to qualify as supervisor. nak requalify pon same jgk, jgn gune 100% duit sendiri. :P

ade org silap, derang invest duit utk beli product HL sbyk 4000 vp semata2 utk qualify as supervisor. bila mcm tu, derang kene spend byk la, around RM 15000 jgk la. untungnye blom dpt lg, sbb 100% keluarkan duit sendiri dulu. berkotak2 product HL yang derang beli. pestu baru nak kene pk macam mana nak nak jual sblm expired. cara ni tak bagus ye. jgn buat.

lgpon mcm tak sesuai nak panggil derang as supervisor, sbb derang tak earn it the right way. bila supervisor, u should actually get profit from that 4000 vp u purchased - immediately! bukan keluar duit sendiri dulu, pestu baru nak pk cara nak jual balik, dengan kata lain, dpt kerugian la, sebab untung nya masih blom tentu dapat. risiko tu mmg ade. bila buat business macam ni, rasa akan stress sebab ade time limit, lepas tu mula la nak memaksa org beli barang dia. saya penah dah jumpe org2 mcm ni.

HL pon tak soh pon beli byk2 gune duit sendiri utk qualify pape. bila qualify pape, mesti disbbkan bantuan mostly dr customer + downline, and a bit of ur own purchases, yg penting dpt profit dr pembelian tu. name pon business kan.

kene attract customer sket demi sket dulu. bila ade customer, customer nak order brg, baru order brg utk derang. jgn order brg sblm customer wujud. bila dah ade return customer, senang la nak collect points utk increase discount, ataupon nak jd supervisor, atau dpt pangkat2 lain.. etc.

...

sy start amik HL tu, mase tu sy tak bekerja pon. sy baru aje graduate.. masih unemployed. so sy gune duit savings, mmg tade gaji. bila start dpt customer, itu la gaji sy. last2 HL jd salah satu dari punca pendapatan sy, sehingga la skang.. :P

dr awal2 sy amik HL, sebagai consumer HL, sy dah start buat blog dr Day 0 lg. so sape2 yg bace blog sy, nmpk progress sy, daily menu sy, sy explain ape yg sy lalui, ape yg sy phm ttg losing weight + healthy eating.... sehingga la skang. so bila ade blog reader, dan blog reader pon bgtau org lain ttg sy, mmg senang la nak dpt customer.

sy tak perlu susah2 nak convince org lain HL berkesan, sbb derang hanya perlu refer pd blog dah tau, mmg berkesan. sy pon bukan la jenis org yg letak gambar org lain yg tade kene mengene dgn sy dlm blog sy, sbb sy rase lebih elok sy letak testimoni sy sendiri dan jgk customer + downline yg sy dah bantu.. baru la sesuai. baru la derang boleh ukur sy ni coach yg bagus atau tidak, from my own testimonials, and my customers testimonials.

sy mmg tak suke promote2 HL kat org yg tak minat nak consume pape product. kalo pg mane2, jgn hrp sy nak ckp pasal HL. wahahah. sy biarkan org tu dtg sendiri kat sy, bila derang start tanye pasal HL, baru sy explain. at least this way, derang beli atas kesedaran diri sendiri utk improve health bukan atas sogokan org lain. :P

itu je kot. pjg dah ni. :))

Labels: , , ,





Comments:

blog comments powered by Disqus

Older Posts    Home    Newer Posts
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...